Причини за безплодие

woman thinking

 

30% от причините за безплодие при жената са преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв, ендометироза, запушване или травма на маточните тръби, маточни малформации или проблеми с овулацията. 30% от страна на мъжа пък, се дължат на аномалии в областтта на тестисите, запушване на семенните каналчета, заболявания на простатата, еректилни нарушения, затруднения в еякулацията или промени в спермограмата. 20% са комбинация от мъжки и женски фактори, а 20% остават неизвестни.

При жената:

  • Напреднала възраст – след 35-годишна възраст, репродуктивните способности постепенно започват да намаляват, а след 42-годишна възраст вероятността за забременяване е едва 10%. Това се дължи, най-вече, на качеството на яйцеклетките.
  • Смутената проходимост на маточните тръби е отговорна за близо 25% от причините за безплодие при жената. В такъв случай говорим за тубарен фактор на безплодието. Маточните тръби “поемат” яйцеклетката след овулация и транспортират сперматозоидите до нея. Оплождането се извършва именно тук. След няколко дни оплодената яйцеклетка, делейки се, стига до маточната кухина, където се имплантира. Частична или цялостна непроходимост на маточните тръби би възпрепятствала този процес. Нарушената проходимост може да се дължи на прекарани инфекции, хирургически намеси в коремната област (апандисит напр.) или ендометриоза.
  • Ендометриоза идва от думата “endometrium” (маточна лигавица), която при това заболяване се намира извън маточната кухина, най-често в областта на маточните тръби, яйчниците, маточнита връзки, в областта на малкия таз и в по-редки случаи в отдалечени органи като черва, пикочен мехур или бели дробове. Тази тъкан също се влияе от хормоналните промени, които настъпват по време на менструация и затова, най-често, симптомите на ендометриозата се появяват по време на менструация. Въпреки, че някои пациентки нямат никакви оплаквания, основните симптоми са болки в малкия таз по време на менструация и безплодие. С напредването на ендометриозата се стига до образуването на псевдокисти в яйчниците (консумира се яйчникова тъкан) и реактивно се развиват сраствания между органите в малкия таз (маточни тръби например). При гинекологичен преглед с ултразвук може да се открие т.нар. шоколадова киста на яйчника, но точната диагноза се поставя едва след лапароскопия. Ендометриозата може да се лекува медикаментозно или хирургично.
  • Поликистозни яйчници – около 20% от жените имат поликистозни яйчници. Наименованието произлиза от вида на яйчниците при ултразвуков преглед, където по повърхността им се виждат увеличен брой кисти, които всъщност са антрални фоликули. Тези жени нямат редовни овулации и/или менструации.
  • Други рискови фактори за безплодие са миоми, полово предавани болести, хронични заболявания, захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, депресивни състояния, прием на медикаменти или наркотични вещества.
Adella Fertility