Кога да потърсим специалист

contact-mother-baby

 

Много двойки не знаят дали и кога да се обърнат към репродуктивен специалист. Ако след 6 месеца до 1 година, при редовни сексуални контакти, без използването на предпазни средства, не настъпи бременност, е желателно да потърсите специалист, който да установи дали има медицинска причина за това. За забременяването и двамата партньори имат еднакъв принос. Установено е, че в 40% причините се крият при жената, в 40% при мъжа и в 20% и при двамата партньори.

Факторите, които допринасят за това са разнородни и затова ще споменем само главните:

 

  • Начин на живот – щом планувате бременност е желателно да видите дали стилът Ви на живот не пречи на забременяването. Употребата на някои лекарствени вещества, алкохол, цигари и ексцесивната консумация на кофеин пречат на забременяването.
  • Силния стрес и прекомерните очаквания, както и наднорменото тегло, също оказват негативно влияние.
  • Възрастта на двойката – известен е фактът, че с напредване на репродуктивната възраст, вероятността за забременяване при жената намалява. От страна на мъжете нещата не стоят по същия начин. Мъжът и в напреднала възраст може да създаде потомство.
  • Остри и хронични инфекции – прекарани възпалителни заболявания на маточните тръби могат да доведат до тяхното запушване. Ендометриозата също може да предизвика сраствания в малкия таз и даже имунологично да попречи на забременяването.
  • Инфекциите на половите пътища при мъжете могат, в значителна степен, да повлияят на параметрите на спермограмата и да окажат отрицателно влияние в потентността.
  • Вродени малформации на матката и яйчниците понякога силно затрудняват забременяването и дори го правят невъзможно. При мъжете също се установяват малформации на тестисите, които биха могли да доведат до влошено качество на спермата.
  • Психологически фактори – често се говори и за психологичен аспект на безплодието. Доколко той пречи на дадена двойка да забременее, не може да се измери. Тясната колаборация с психолог е много важна, тъй като психическия комфорт оказва позитивно влияние.

Понякога, в процеса на диагностиката, се изисква многопрофилен екип, който може да включва акушер-гинеколог, специалист по репродуктивна медицина, андролог, ендокринолог, имунолог, ембриолог и психолог.

Adella Fertility