Рамо

Увреда на ротаторния маншон

При раменната става могат да се получат редица увреждания, като първото от тях е увреда на ротаторния маншон. Ако пациентите не извършват действия, при които да се правят повдигащи движения на тази част на рамото (писане или пък готвене например), тогава те нямат оплаквания за болки. Ако обаче спортуват баскетбол или пък тенис, тогава болките се увеличават.

Лечение на ротаторния маншон

Другото характерно оплакване при наличието на увреда на ротаторния маншон това е прищракването, както и значителни трудности при най-обикновени действия в ежедневието, като например при обличане. На значително по-късен етап е характерно друго оплакване, като то може да бъде дори загуба на движенията в областта на рамото. При рентгенови снимки не може да се установи този вид увреда, поради това че не се вижда ротаторният маншон, затова в случая се прилага ядрено магнитен резонанс. С негова помощ могат да се видят меките тъкани и да се установи, че пациента страда от разкъсване в ротаторния маншон. Най-често при този вид увреждания не се налага хирургическа намеса. При лечението пациентът трябва не трябва да движи раменната става, затова и се налага съответно почивка, за да може мястото да се възстанови. Също така се приемат нестероидни противовъзпалителни средства и се прави редовно физиотерапия.

Сублуксация

Следващото увреждане, което може да се получи в тази област е раменна нестабилност. То може да е следствие на по-резки движения, като например хвърляне или вдигане на ръката. При него първото оплакване на пациентите е силна и остра болка, която се усеща все едно в рамото се прищипва нещо, като този симптом се нарича сублуксация. С времето обаче, ако пациентът не се обърне към специалист, той може да свикне с тези движения и да не се предизвиква болка, но по този начин положението само се усложнява, затова е особено важно да се потърси веднага лекарска помощ.

Раменна нестабилност

Раменната нестабилност е състояние, при което раменната става е твърде „хлабава“ и може да се размести или извади от раменната ямка /гленоид/ .Ако ставата се извади напълно то тогава е налице дислокация. Ако не се лекува, раменната нестабилност може да доведе до прогресивни наранявания, непосилна болка и артрит на раменна става.

За нас личното отношение е от изключителна важност и ще обсъдим вашаият случай индивидуално. Не се колебайте да ни задавате вашите въпроси.

Adella Fertility