Лакът

Тенис лакът

Спортистите много често получават различни спортни травми, като едно от най-известните е дегенерация на сухожилието на външната част на предмишницата. Това състояние се нарича в медицината латерален епикондилит или още познато като тенис лакът. Името му идва имено от спорта, при който може да се получи най-често, а именно тенис или пък бадминтон, където се натоварва именно тази зона. Освен това от тенис лакът страдат и много фехтовчици

Симптоми

Това е микротравматично увреждане, което протича най-често с болки в предмишницата, както и в китката. При по-тежките случаи на латерален епикондилит болка може да се усеща дори, когато просто се държи предмет в ръката. Другият характерен симптом е слабост на хвата, както и по-остра силна болка, когато се натоварва предмишницата. Причините за този вид травми са в постоянните и еднообразни движения, които съответно могат да доведат до различни проблеми с лакътната става като цяло. Именно спортовете като тенис са и отлична предпоставка за получаването на такава микротравма, а също така неправилните техники, които се използват. Този вид увреждания могат да се получат и от директно нараняване, като след това съответно да се стане разкъсване на мускулите в тази област на тялото.

Лечение

Лечението на тенис лакът най-често не е оперативно, но тук е важно всичко да става последователно, за да се получи адекватно лечение и да може пациента изцяло да се възстанови. Ако обаче това лечение не донесе необходимите резултати, тогава се налага и оперативна намеса при този вид травми на лакътната става. Това означава, че се премахва увредената част на сухожилието, но въпреки това този вид оперативно лечение се прилага доста рядко при микротравми като тенис лакът. Подобно състояние е и голф лакът, като при него е характерна силна болка при натоварване на вътрешната страна на лакътя, както и в областта на раменната кост. Разбира се, че този вид травми могат да се избегнат, като за целта трябва да се избягва по-силно натоварване на ръката, както и да се използват правилните техники. Ето защо е важно всеки от вас да работи и да тренира съответно само с професионални треньори, които да ви помогнат да се избегнат този вид микротравматични увреждания. Проблемите с ръката могат да бъдат доста различни. Това обаче не означава, че те винаги се предизвикват от наранявания и контузии, защото често дори в самата работа могат да се получат такъв вид увреждания.

За нас личното отношение е от изключителна важност и ще обсъдим вашаият случай индивидуално. Не се колебайте да ни задавате вашите въпроси.

Adella Fertility