Коляно

Скъсана кръстна връзка

В резултата на по-сериозни травми на колянната става може да се получи разкъсване на предната кръстна връзка. Тя играе много важна и съществена роля за стабилизирането на коляното, затова всяко нараняване в тази област може да бъде наистина критично, ако се занимавате със спортове, където движенията са резки. При скъсване на предна кръстна връзка могат да се получат и съпътстващи травми на коляното и по-точно на хрущяла. Важно е възстановяването да започне веднага и да не се отлага преглед при съответния специалист. Освен това, всеки пациент с такава травма трябва да бъде наясно, че скъсана кръстна връзка не може да се зашие наново, а се налага присаждане на нова.

 

Лечение на скъсана кръстна връзка

• Първият начин за лечение на този вид разкъсване е без оперативна намеса, но той е приложим най-вече при хората, които не се занимават професионално с някакъв спорт, тоест могат да се справят и с разхлабени ставни връзки. При тази методика се работа усилено, за да се контролират съответно всички симптоми, а също така за да се раздвижи изцяло ставата. При този вариант хирургическата намеса се отлага за по-късен етап, ако консервативнoто лечение не даде своите положителни резултати.

• Артроскопична реконструция на предна кръстовидна връзка се прилага най-вече при хората, които водят активен начин на живот. При този метод обикновено е възможно да се постигне пълно възстановяване на функциите на ставата. Тази процедура се прилага вече от двайсет години и затова време е успяла значително да еволюира, за да предложи толкова отлично и адекватно в случая лечение на скъсване на предна кръстна връзка. Разрезите, които се правят в този случай са малки, като по време на рехабилитационния период пациентите трябва да се посветят изцяло на този проблем, а именно да се занимават с интензивни и активни упражнения.

Обикновено хирургическа намеса се налага до 2-3 седмици след като е настъпило това нараняване. Изключение от това правило се прилага само в случай, че разкъсването е довело до пълно блокиране съответно на коляното и невъзможността за движението му.

Разкъсване на менискус

Най-често срещаното разкъсване в човешкото тяло това е на менискусът. Обикновено то се получава при спортисти или най-общо казано при хората, които воят активен начин на живот. Възможно е това разкъсване на менискус да възникне дори, ако пациента е правел просто своите ежедневни задължения, които от своя страна съответно да са включвали голям брой навеждания.

• Съществува вероятност вие да имате такова разкъсване и да живеете с него от години, забравяйки кога за последно не сте чувствали неприятно болезнено усещане в областта на коляното. В този случай дори ежедневните ви задача могат да ви се струват истинско изпитание – слизане по стълбите, разходка в парка с приятели, влизане и съответно излизане след това от кола. Във всеки един случай обаче е важно пациентите да потърсят навременна лекарска помощ, а не да чакат това разкъсване на менискуса да се усложнява все повече, като така и болките, които изпитвате да стават все по-силни и нетърпими. Най-честите причини за това разкриване на менискусът са физическите натоварвания в тази област, но също така при други заболявания като остеохондрит се увеличава възможността да се получи такова разкъсване. Това обаче е само условие, което съответно се явява предпоставка, но реалната причината за връзката между разкъсването и заболяването все още не е ясна.

Лечение

Съвсем очаквано при разкъсване на менискус пациентите изпитват болки и доста неприятно усещане в областта на колянната става. Ако обаче то не се лекува или пък разкъсването е доста сериозно още в начален стадий пациента може да усеща пукане, блокиране, сковаване или пък прищракване на коляното. Съответно съвсем логично е това, че колкото по-силно са разместени тези разкъсани части на ставата, то толкова са по-силно проявени и симптомите, които се изпитват от пациентите. С хирургическата намеса в този случай се цели отстраняване на именно тези разкъсани частици на менискуса.

За нас личното отношение е от изключителна важност и ще обсъдим вашаият случай индивидуално. Не се колебайте да ни задавате вашите въпроси.

Adella Fertility