Глезен

Скъсване на ахилесово сухожилие

Всеизвестен факт е ахилесовото сухожилие е най-здравото в човешкото тяло, но това не означава че и то не може да бъде скъсано при по-резки движения. То е особено важно при скачане или пък дори ходене, като именно то играе роля за възможността ни да се изправим на пръсти без никаква трудност.

Лечение на скъсано сухожилие

Предпоставките да се скъса това ахилесово сухожилие могат да са най-различни, започвайки от лошото разгряване на спортистите преди тренировки и стигайки дори до стари контузии. Освен това, причината за скъсването му може да се крие и в това, че при предишно разкъсване ахилесовото сухожилие не е било изцяло възстановено. За да не се получат такива контузии на глезенната става е важно да бъдем особено внимателни, когато натоварваме рязко ахилесовото сухожилие, като например при скок или пък дори при по-бързите танци. Възможностите за лечение са основно два, а именно оперативно и безоперативно. Първият метод се прилага, ако сухожилието е скъсано много лошо и се налага зашиването му, както и обездвижването след това съответно с шина. Този начин за лечение се прилага освен това много често при спортистите, тъй като по този начин се възстановява мястото по-бързо. При неоперативното лечение съответно се използва само шина, за да се обездвижи мястото или понякога гипс, но това крие и някои рискове, като например възможността да се повтори отново това скъсване, а също така зарастването става по този начин по-бавно.

Разкъсване връзка на глезенна става

Другото много често нараняване в тази област това е разкъсване на връзка на глезенната става. Това може да се получи, както при по-резки движения във футбола, така и при други по-леки спортни занимания, ако не внимаваме достатъчно. За да може да се приложи адекватно лечение, е важно пациента да посети клиника, за да се постави точна диагноза и ако се потвърди разкъсването на връзка на глезенната става, тогава се поставя гипс, но ако не се получи подобряване в срок до 60 дни, тогава може да се приложи също така и оперативно лечение на разкъсването.

За нас личното отношение е от изключителна важност и ще обсъдим вашаият случай индивидуално. Не се колебайте да ни задавате вашите въпроси.

Adella Fertility