Артроскопия

Артроскопията е изцяло стерилна процедура, която цели с провеждането си диагностика, както и оперативно лечение на ставите на глезена, рамото, китката или коляното.

Най-честата причина за провеждането на тази процедура е вследствие на различни вътреставни травми, като по този начин може да се постигне обективно мнение за точната диагностика и какво трябва да бъде лечението, поради възникналите разкъсвания на сухожилия, хрущяли или връзки.

 • Каква е процедурата?

  При провеждането на артроскопия се прави малък разрез в кожата. Чрез него съответно се вкарва специален инструмент, който има размерите на молив. Той се състои най-общо от няколко лещи и светлинна система, като по този начин може да се разгледа по-добре мястото на травмата по тялото на пациента. За да се види образа на разкъсването, се използва телевизионен екран, на който се показва посредством фиброоптика мястото на травмата, където е вкаран инструмента. По този начин лекарите имат възможност да поставят максимално точна диагностика и да определят, какво да бъде лечението след това, затова артроскопията е задължителна при този вид травми по тялото.
 • Възможни ли са усложнения

  Както и всяка хирургична намеса, така и при тази, съществува, макар и минимален риск, за възможни усложнения след това. Точно затова е важно винаги да се прецени максимално точно дали в този случай няма възможност без оперативна намеса да се определи точно диагностика. Първата задача на oртопеда е да направи обстоен медицински преглед преди съответно да се предприеме артроскопия. За целта се правят и по-специфични изследвания, като най-често това е ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).
 • Период на възстановяване

  Непосредствено след приключване на хирургическата намеса и до пълното излизане на пациента от анастезията, той се настанява в болнична стая и се наблюдава от лекарския екип, за да се изключи напълно възможността от възникване на усложнения след процедурата.
 • Кога се появяват травмите?

  Травмите се предизвикват, както при спортни занимания, така и при дейности свързани с ежедневието (клякане, навеждане, усукване).
 • Възможни увреди

  Възможно е дори да усещате напрежение или пък болки в коляното от години и вече да сте забравили затова кога последно не сте чувствали това болезнено усещане. Каквато и да е ситуацията във вашия случай, резултатът е налице – силни болки и невъзможност дори да извършвате леки движения, при които се натоварва колянната става. Една от възможните ситуации в случая е разкъсване на менискуса, като този вид травма е най-често срещаната днес, поради факта, че се получава от приклякване и рязко ставане след това. Възможно е обаче, че без хирургическа намеса и провеждане на артроскопия, да не може да се разбере точната диагностика в случая, както и последващото лечение след това. С напредването на възрастта колянната става, както и всички други се износват, като в следствие на това може да се получи разкъсване. Точната причина за този вид травми е изтъняването на хрущяла и образуването на ямична връзка, като в лекарската практика това състояние се нарича остеоартроза.

  Хрущялът, който се съдържа в ставата е два вида, а именно менискусен и ставен. Първият се намира между подбедрицата и съответно бедрената кост. Целта на този хрущял е да намалява търкането, а също така да се разпредели тежестта. Той е лошо кръвоснабден, а също така може лесно да се увреди. Вторият хрущял е представлява значително по-плътно вещество, като именно затова той се уврежда доста по-трудно от менискусния хрущял. С напредването на възрастта се увеличава възможността за получаване на травми на колянната става.

За нас личното отношение е от изключителна важност и ще обсъдим вашаият случай индивидуално.
Не се колебайте да ни задавате вашите въпроси.

Adella Fertility