Успешно завърши първата инициатива за безплатна профилактика на рак на яйчниците и матката в клиника Адела Фертилити. В рамките на един ден повече от 20 жени се възползваха от възможността да направят безплатен преглед и консултация при д-р Иван Димитров – водещ специалист в сферата на онкопрофилактиката и онкогинекологията. Кампанията беше организирана по повод Световния ден за борба с рака на яйчниците през месец май и целеше да повиши обществената чувствителност към заболяването и да насърчи дамите да извършват редовни гинекологични прегледи.

Резултатите от прегледите категорично показват, че профилактичният преглед е ключов при диагностицирането и лечението на това често срещано заболяване при жените. От 20 прегледани дами, са установени четири случая, при които са открити отклонения и са насочени за допълнителни изследвания. Също така,  при част от прегледаните жени в репродуктивна възраст са забелязаха смущения в репродуктивната система  и са посъветвани да направят навременна консултация със специалист по асистирана репродукция.

През следващите месеци клиника Адела Фертилити и д-р Иван Димитров планират да направят още няколко безплатни инициативи свързани с онкопрофилактиката и ранната диагностика. Те ще бъдат част от обявяването на новия Център по превенция на женското здраве, който ще бъде с насоченост към патология на маточна шийка, патология на маточна кухина, ендометриоза и миомна болест.

Апелът на д-р Иван Димитров и целия екип на клиника Адела Фертилити към жените е да обръщат внимание на своето здраве и да не чакат до появата на оплаквания, за да посетят гинеколог. Редовните профилактични прегледа остават най-добрият метод за превенция на рак на женската полова система.

Adella Fertility