ИНВИТРО ОПЛОЖДАНЕ (IVF)

Инвитро оплождането (IVF) е основен метод за лечение на безплодие (стерилитет), когато останалите начини, например вътрематочна инсеминация, не дават резултат. Понятието идва от латински (in vitro – „в стъкло“) и представлява оплождане на яйцеклетки със сперматозоиди извън тялото на жената. Осъществява се  в ембриологичната лаборатория. Могат да бъдат използвани собствени  яйца, както и донорски такива извадени чрез пункция.

При класическото IVF яйцeклетките и сперматозоидите се поставят  в специална епруветка, като се разчита сперматозоидите сами да  оплодят яйцеклетката, след това ембрионът се култивира (отглежда ) от 3 до 5 дни и при нормално развитие се поставя в маточната кухина (ембриотрансфер).

 

Как протича една инвитро процедура?

 

 • Всяка техника в асистираната репродукция е съобразена с вашия месечен цикъл. Стимулацията с хормонални медикаменти започва от първите дни на менструацията.
 • Проследяването на цикъла се осъществява посредством хормонални изследвания и ултразвукови прегледи през определен интервал от време.
 • Когато фоликулите в яйчника достигнат определен размер и хормоналните изследвания съответстват на големината им, се дават инструкции за поставяне на таймираща инжекция и предстоящата пункция – изваждането на яйцеклетките.
 • В деня на пункцията ще останете в клиниката до обяд и ще трябва да освободите остатъка от ежедневието си.
 • Пункцията се прави под ултразвуков контрол и с краткотрайна венозна анестезия, тоест вие няма да усетите нищо от манипулацията.
 • След изваждането, яйцеклетките се оплождат със сперматозоидите на вашия партньор. Поставят се в инкубатор – място, с благоприятни условия за развитие на вече оплодените яйцеклетки – ембриони.
 • Получените ембриони се култивират – отглеждат в инкубатор за 3 или 5 дни.
 • На един от тези два дни се извършва ембриотрансфер – поставянето на ембрионите в маточната кухина. За тази цел трябва да си отделите половин ден и да се заредите с позитивни мисли. Това е най-интересната част от цялата процедура.
 • Ембриотрансферът се прави без упойка, защото е абсолютно безболезнен. Ще наблюдавате целия процес на монитор, свързан с камерата на ембриолога. Ембрионите се поставят в матката с много тънък катетър под ултразвуков контрол.
 • В зависимост от деня, на който е извършен ембриотрансферът, се определя и датата на кръвния тест за бременност.

За кои пациенти е приложимо?

Непроходими маточни тръби

Ако анализът на спермата показва, че няма достатъчно количество сперматозоиди, тогава се извършва специфичен усъвършенстван метод на оплождане, известен като интра-цитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката (ИКСИ).

Наименованието на това заболяване идва от думата endometrium ( маточна лигавица). Която при ендометриозата се намира извън маточната кухина – най-често в областта на маточните тръби, яйчниците, маточните връзки, в областта на малкия таз и в по-редки случай в отдалечение органи, като черва, пикочен мехур или бели дробове. Тази тъкан също се влиае от хормоналните промени, които настъпват по време на менструация и за това най-често симптомите на ендометриозата се появяват по време на менструация. Въпреки че, някои пациентки нямат никакви оплаквания, основните симптоми са: болки в малкия таз, по време на менструация и безплодие. С напредването на еднометриозата се стига до образуването на псевдокисти в яйчниците (консумира се яйчникова тъкан) и реактивно развитие на сраствания между органите в малкия таз ( маточни тръби н.п.) при гинекологичен преглед с ултразвук може да се открие т.н шоколадова киста на яйчника, но точната диагноза се поставя едва след лапароскопия. Ендометриозата може да се лекува медикаментозно или хирургично.

Повтарящият се спонтанен аборт се определя като две или повече клинични загуби на бременност преди 20-та гестационна седмица.

Някои допълнителни диагнози, при които лечението с инвитро може да подобри шансовете за успех: напреднала възраст, овулаторно нарушение, генетични аномалии и неизяснен стерилитет, лекуван без успех.

Кои са необходимите изследвания преди инвитро оплождане?

woman in bed
 • базовии хормони (LH, FSH, Estradiol, Prolactin, TSH и AMH);
 • изследване за хламидия уреаплазма  и микоплазма ( (PCR test) – с валидност до 6 месеца преди процедурата;
 • микробиологично изследване на влагалищен секрет – до 30 дни преди процедурата;
 • сepoлoгичнo изcлeдвaнe нa кpъвтa за Хепатит B, Хепатит С, СПИН и Сифилис – до 3 месеца преди процедурата.
boy
 • разширена спермограма;
 • изследване за хламидия, уреаплазма  и микоплазма (PCR test) – до 6 месеца преди инвитро процедурата;
 • микробиологично изследване на семенната течност – до 30 дни преди инвитро процедурата;
 • изследване за Хепатит B и Хепатит С, СПИН и Сифилис – до 3 месеца преди процедурата.

Консултирайте се с нашите специалисти

В инвитро клиника Adella Fertility Clinic личното отношение е изключително важно и ще обсъдим случая Ви индивидуално.
Не се колебайте да се свържете с нас.

ЗАПАЗETE ЧАС

Adella Fertility

petra semerdjieva