ИНВИТРО ОПЛОЖДАНЕ (IVF)

Инвитро оплождането (IVF) е основен метод за лечение на безплодие (стерилитет), когато останалите начини, например вътрематочна инсеминация, не дават резултат. Понятието идва от латински (in vitro – „в стъкло“) и представлява оплождане на яйцеклетки със сперматозоиди извън тялото на жената. Осъществява се  в ембриологичната лаборатория. Могат да бъдат използвани собствени  яйца, както и донорски такива извадени чрез пункция.

При класическото IVF яйцeклетките и сперматозоидите се поставят  в специална епруветка, като се разчита сперматозоидите сами да  оплодят яйцеклетката, след това ембрионът се култивира (отглежда ) от 3 до 5 дни и при нормално развитие се поставя в маточната кухина (ембриотрансфер ).

За кои пациенти е приложимо?

Непроходими маточни тръби

Ако анализът на спермата показва, че няма достатъчно количество сперматозоиди, тогава се извършва специфичен усъвършенстван метод на оплождане, известен като интра-цитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката (ИКСИ).

Наименованието на това заболяване идва от думата endometrium ( маточна лигавица). Която при ендометриозата се намира извън маточната кухина – най-често в областта на маточните тръби, яйчниците, маточните връзки, в областта на малкия таз и в по-редки случай в отдалечение органи, като черва, пикочен мехур или бели дробове. Тази тъкан също се влиае от хормоналните промени, които настъпват по време на менструация и за това най-често симптомите на ендометриозата се появяват по време на менструация. Въпреки че, някои пациентки нямат никакви оплаквания, основните симптоми са: болки в малкия таз, по време на менструация и безплодие. С напредването на еднометриозата се стига до образуването на псевдокисти в яйчниците (консумира се яйчникова тъкан) и реактивно развитие на сраствания между органите в малкия таз ( маточни тръби н.п.) при гинекологичен преглед с ултразвук може да се открие т.н шоколадова киста на яйчника, но точната диагноза се поставя едва след лапароскопия. Ендометриозата може да се лекува медикаментозно или хирургично.

Повтарящият се спонтанен аборт се определя като две или повече клинични загуби на бременност преди 20-та гестационна седмица.

Някои допълнителни диагнози, при които лечението с инвитро може да подобри шансовете за успех: напреднала възраст, овулаторно нарушение, генетични аномалии и неизяснен стерилитет, лекуван без успех.

Кои са необходимите изследвания преди инвитро оплождане?

  • базовии хормони (LH, FSH, Estradiol, Prolactin, TSH и AMH);
  • изследване за хламидия уреаплазма  и микоплазма ( (PCR test) – с валидност до 6 месеца преди процедурата;
  • микробиологично изследване на влагалищен секрет – до 30 дни преди процедурата;
  • сepoлoгичнo изcлeдвaнe нa кpъвтa за Хепатит B, Хепатит С, СПИН и Сифилис – до 3 месеца преди процедурата.
  • разширена спермограма;
  • изследване за хламидия, уреаплазма  и микоплазма (PCR test) – до 6 месеца преди инвитро процедурата;
  • микробиологично изследване на семенната течност – до 30 дни преди инвитро процедурата;
  • изследване за Хепатит B и Хепатит С, СПИН и Сифилис – до 3 месеца преди процедурата.

Консултирайте се с нашите специалисти

За нас личното отношение е изключително важно и ще обсъдим случая Ви индивидуално.
Не се колебайте да се свържете с нас.

ЗАПАЗETE ЧАС

Adella Fertility

!!! Уважаеми пациенти,

Във връзка с епидемиологичната обстановка в страната и наложените мерки от националните и регионалните институции, Adella Fertility Clinic отменя всички записани профилактични прегледи, операции, инсеминации и процедури по асистирана репродукция до второ нареждане. Ще бъдат довършени единствено вече започнатите инвитро процедури.

Екипът ни въвежда тези строги мерки с цел ограничение на разпространението на COVID-19. За нас най-важно е да опазим здравето на нашите пациенти и екип. Призоваваме ви да запазите спокойствие, но същевременно да бъдете отговорни към живота и здравето на вашите близки и всички хора около вас.