fbpx

УВЕЛИЧАВАНЕ НА ГЪРДИ

Познато също като аугментационна мамопластика, увеличаване на гърдите или поставяне на гръдни импланти

Операцията за увеличаване на бюста е една от най-популярните и често изпълнявани процедури в естетичната пластична хирургия. Тя има дългогодишна и успешна история при жени, които искат да увеличат или оформят бюста си, да възвърнат или възстановят баланса на своята фигура. Методите за извършване на тази операция са чрез импланти със силиконов гел, импланти с физиологичен разтвор или в някои случаи, трансфер на собствена мастна тъкан.

Кога може да се мисли за увеличаване на бюста

 • Ако искате тяло с по-добри пропорции или по-привлекателна фигура
 • Ако искате дрехите ви да прилягат по-добре
 • Ако поради бременност, загуба на тегло или стареене размерът и формата на гърдите ви са се променили
 • За да възстановите симетрията, ако едната ви гърда е по-малка от другата

Съображения

 • Аугментационната мамопластика е дългосрочно решение за постигането на идеална фигура.
 • Ще изглеждате по-добре в дрехи и в бански костюм.
 • Ще имате по-младежка фигура
 • Гръдните импланти изискват наблюдение.
 • След време може да се наложи имплантите да бъдат подменени.
 • Съществуват обичайните хирургични, както и някои специфични рискове.

Подходящ кандидат ли сте за увеличаване на бюста?

Причини, поради които може да искате увеличаване на бюста:

 • Смятате, че гърдите ви са твърде малки за вашето тяло.
 • Притеснявате се да носите бански костюми или блузи, които са прилепнали по тялото или са с дълбоко деколте.
 • Дрехите, които пасват точно на ханша ви, са твърде големи около бюста.
 • Гърдите ви са станали по-малки или по-отпуснати след раждането на децата ви.
 • Гърдите ви са намалели поради загуба на тегло.
 • Едната ви гърда е видимо по-малка от другата.

Подробна информация за процедурата

При увеличаване на бюста чрез използването на импланти, вашият хирург прави разрез, повдига меките тъкани, прави джоб в областта на гърдата и поставя имплант в този джоб.

Допълнителна опция за увеличаване на бюста е чрез трансфер на собствена мастна тъкан – процес, при който вашият хирург чрез липосукция взема ваша собствена мазнина от част от тялото, в която се натрупват мазнини (като корема, бедрата или хълбоците), обработва я и след това я инжектира в гърдите ви.

Многобройни фактори, включително вашата анатомия и препоръките на вашия хирург, ще определят как ще се постави и позиционира гръдният ви имплант. Имплантът се поставя в джоб:

 • Под пекторалния мускул, който се намира между тъканта на гърдата и гръдната стена.
 • Под гръдната тъкан, върху пекторалния мускул.

Гръдните импланти се поставят над или под пекторалния мускул.

Поставянето на импланта под гръдния мускул повлиява по-малко на мамографиите и кърменето.

Разрезът може да бъде направен на едно от следните четири места:

 • Инфрамамарно: Под гърдата, в областта на гънката
 • Трансаксиларно: В близост до подмишницата, където ръката се среща в гръдната област
 • Периареоларно: Около долния край на ареолата (тъмната област около зърното)
 • Транслумбиликално: през пъпа (само при импланти с физиологичен разтвор)
A
B

A. Разрезите могат да се направят в гънката под гърдата, около ареолата, в подмишницата или в пъпа (само при импланти с физиологичен разтвор).

B. Уголемяването на бюста може да възстанови и увеличи обема на гърдите ви и да ви върне увереността.

Преди процедурата вашият хирург ще поиска от вас да спазвате следното:

При увеличаване на бюста с трансфер на автоложни мазнини, може да бъдете инструктирани да носите специален сутиен, за да разширите кожата и тъканта около гърдите и да ги подготвите за инжектирането на мазнините.

Увеличаването на бюста обикновено се извършва в планов порядък и включва най-често една нощ престой в лечебното заведение. Не забравяйте да се уговорите с някого да ви придружи до дома ви след операцията.

Какво мога да очаквам в деня на операцията за увеличаване на бюста?

Гръдни импланти
След поставянето и наместването на гръдните импланти, вашият хирург ще използва конци, за да затвори хирургическите разрези. Много пластични хирурзи правят првръзка на гърдите с бинт или с хирургически компресивен сутиен за по-добро пристягане и подпомагане на зарастването. Най-често се използват дренажи за кратко след операцията.

Трансфер на мазнини
Увеличаването на бюста с трансфер на собствена мастна тъкан представлява две оперативни процедури, извършени в едно: липосукция и инжектиране на мазнините. Чрез техники за липосукция, вашият пластичен хирург ще вземе с канюла мастни клетки от предварително определено място, ще преработи мазнините и след това ще ги инжектира в гърдите ви. Разрезите от липосукцията ще бъдат затворени с шевове, а вие ще носите компресионно бельо за зоните на липосукцията и гърдите.

При нормални обстоятелства резултатите от операцията за увеличаване на бюста ще са дълготрайни. Все пак е важно да знаете, че гръдните импланти трябва да бъдат сменени, ако се спукат. Последващите контролни прегледи при вашия хирург са важни.

Гърдите ви могат да се променят поради:

 • Раждане на дете
 • Остаряване
 • Загуба или качване на тегло
 • Хормонални фактори
 • Гравитацията

Последващи грижи и възстановяване

Веднага след операцията за увеличаване на бюста
След процедурата за увеличаване на бюста може да ви бъде поставена компресивна превръзка, най-често с ластичен бинт, или да бъдете облечени в компресивен сутиен или бельо.

Операцията за увеличаване на бюста разтяга тъканта на гърдата и може да бъде болезнена, особено когато имплантите са поставени под гръдния мускул. Обикновено може да изпитвате болка през първите 48 часа след операцията. Обичайно нивото на болка намалява всеки ден и може да се третира ефективно с различни болкоуспокояващи лекарства.

Може да чувствате гърдите си стегнати и чувствителни на допир, а кожата ви може да бъде топла или да ви сърби. Възможно е да имате затруднения при вдигане на ръцете.

Възможно е да се появи известно липса на чувствителност и оток, но той ще изчезва бързо. Повечето остатъчни отоци ще се разсеят за около месец.

Когато упойката премине, може да изпитвате определена болка. Ако болката е прекалено силна или продължителна, свържете се с вашия лекар. След операцията ще има зачервяване и подуване. Свържете се с вашия хирург, за да разберете дали болката, зачервяването и подуването ви са нормални или са признак за проблем.

Срок за възстановяване след увеличаване на бюста
След операцията за увеличаване на бюста трябва веднага да можете да ходите без чужда помощ. Много е важно да се разхождате по няколко минути на всеки няколко часа, за да намалите риска от образуване на кръвни съсиреци в краката.

Жизнено важно е да спазвате всички инструкции за грижа за пациента, дадени ви от вашия хирург. Времето за възстановяване е различно и строго индивидуално за всеки човек.

Първата седмица

 • За период два до пет дена може да чувствате схващане и болезненост в областта на гърдите.
 • Всички хирургически превръзки ще бъдат свалени след няколко дни. Може да бъдете инструктирани да носите стегнат сутиен.
 • Ще ви бъде разрешено да се къпете след един до седем дена след операцията.
 • Ако имате външни шевове, те ще бъдат свалени след около седмица. Ако вашият хирург е използвал лепило или лента за рани, те ще паднат сами след седмица или две.
 • Възможно е да сте в състояние да се върнете на работа в рамките на няколко дни до седмица, в зависимост от естеството на интервенцията.
 • Трябва да се въздържате от вдигане на тежко, дърпане или натискане, когато това ви причинява болка, и да ограничите дейностите, които напрягат или усукват горната част на тялото, ако това ви причинява дискомфорт.

Две до шест седмици
Трябва да сведете до минимум прекомерната физическа активност поне през първите няколко седмици след операцията. След това се погрижете да бъдете изключително внимателни с гърдите си поне през следващия месец. Интимните контакти ще зависят от вашия комфорт.

В дългосрочен план
Вашият хирург ще ви насърчи да правите рутинни изследвания на гърдите, съответно на вашата възрастова група. И след увеличаването на бюста трябва да продължите да правите самостоятелен преглед на гърдите.

Ограничения и рискове

Специфичните рискове при увеличаването на бюста са:

 • Капсуларна контрактура
 • Спукване на импланта
 • Мамографски сенки, които пречат на откриването на рак на гърдата.

Откриване на рак на гърдата
Ако сте на възраст, в която правите редовни мамографски изследвания, за вас ще бъде важно да изберете специалист, който има опит при пациенти с гръдни импланти. Често пъти се изискват допълнителни изгледи на гърдите.

В някои случаи вашият естетичен пластичен хирург може да препоръча друг тип изследвания като ултразвук или ядрено магнитен резонанс (ЯМР). Възможно е наличието на гръдни импланти да забави или да възпрепятства ранното откриване на рак на гърдата.

Жените с гръдни импланти трябва да се свържат с пластичния си хирург ако забележат подуване, събиране на течности или неочаквани промени във формата на гърдите.

ЗАПАЗЕТЕ ЧАС ЗА КОНСУЛТАЦИЯ

За нас личното отношение е изключително важно и ще обсъдим случая Ви индивидуално.
Не се колебайте да се свържете с нас.

ЗАПАЗETE ЧАС

Adella Aesthetic
Adella Fertility