fbpx

ОПЕРАТИВНА КОРЕКЦИЯ НА БЕЛЕЗИ

Белезите са видимите следи, които остават след заздравяването на раната. Те са неизбежните резултати от нараняване или операция и тяхното развитие може да бъде непредсказуемо. Лошо заздравяване може да доведе до твърде видими,  грозни или дори обезобразяващи белези. Те могат да са забележими поради техния размер, форма, местоположение, релеф, цвят, текстура.

Какво означава оперативна корекция на белези?

Хирургичната ревизия на белег има за цел да минимизира белег, така че да е по-малко забележим и да се слее с околния тен и текстурата на кожата. Възможностите за лечение могат да варират в зависимост от вида и степента на белезите и могат да включват прости локални лечения, минимално инвазивни процедури или хирургична ревизия със съвременни техники за пластично затваряне на рани.

Въпреки че ревизията на белега може да осигури по-приятен козметичен резултат или да подобри белег, който е зараснал лошо, той не може да бъде напълно изтрит.

Различни видове белези:

  • Обезцветяването или неравностите по повърхността на кожата и други по-фини белези могат да бъдат подобрени козметично чрез операция или друго лечение, препоръчано от пластичния хирург. Тези видове белези не нарушават функцията или не причиняват физически дискомфорт и включват белези от акне, както и такива, причинени от леки наранявания и предишни хирургически разрези.
  • Хипертрофични белези – те се развиват директно на мястото на раната. Често са релефни, червени и/или предизвикват физически дискомфорт и могат да се разраснат с времето. Могат да са хиперпигментирани (по-тъмни на цвят) или хипопигментирани (по-светли).
  • Келоидите са по-големи от хипертропните белези. Те могат да бъдат болезнени или сърбящи, а и да се набръчкат. Простират се отвъд ръбовете на оригиналната рана или разрез. Келоидите могат да се появят навсякъде по тялото ви, но се развиват по-често там, където има малко подкожна мастна тъкан, например в някои зони на лицето, шията, ушите, гърдите, раменете и големите стави (лакти, колене).
  • Контрактури – настъпват, когато белезите са толкова груби, че ограничават движението, поради събиране на кожата и подлежащата тъкан. Могат да се образуват при голяма тъканна загуба, като например след изгаряне. Контрактурите могат да се образуват и там, където раната пресича ставата, ограничавайки движението на пръстите, лактите, коленете или шията.

Видът на белега, който имате, ще определи подходящите техники, които пластичният хирург ще използва.

ЗАПАЗЕТЕ ЧАС ЗА КОНСУЛТАЦИЯ

За нас личното отношение е изключително важно и ще обсъдим случая Ви индивидуално.
Не се колебайте да се свържете с нас.

ЗАПАЗETE ЧАС

Adella Aesthetic
Adella Fertility